page.Name

Tiroglossal Kist Nedir?

Tiroglossal kanal kisti, boyun orta hattında ortaya çıkan en sık kitlelerdendir. Bebek anne karnında gelişirken, tiroid bezi dilin tabanından başlar ve ilerleyen dönemlerde boynun alt kısımlarına doğru ilerler. Tiroid bezinin hareket ettiği bu yolun bir kısmı mukus benzeri sıvı ile dolabilir ve bu aşağı iniş engellenerek tiroglossal kanal kisti oluşabilir.

Tiroglossal Kist Tanısı

Tiroglossal kanal kisti, muayenede boyun orta hattında bir yumru şeklinde kendini gösterir.

Boyunda çeşitli farklı kitleler oluşabileceğinden, bir görüntüleme yapılması gerekir. Genellikle en sık başvurulan yöntem bir ultrasondur, ancak bazen bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması istenebilir.

Görüntülemenin amacı, kitlenin solid değil kistik olup olmadığını belirlemek ve boyun alt kısmında normal bir tiroid bezinin varlığını belgelemektir.

Tiroglossal kanal kistine çok benzeyebilen başka doğumsal kistik boyun kitleleri de vardır. En yaygın olanı dermoid kisttir. Bazen bir dermoid kist bile fizik muayene ve görüntüleme çalışmalarının kombinasyonuna dayanarak tiroglossal kanal kistinden ayırt edilemez ve kitle çıkarılıp bir patolog tarafından muayene edilene kadar cevap bilinemez.

Tiroglossal Kist Tedavisi

Tiroglossal kanal kistinin tedavisi cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ameliyat enfekte olmamış kistlerde yapılır. Eğer kist enfekte ise önce uygun antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Bir tiroglossal kanal kistinin enfekte olmadan önce çıkarılmasının, önceki enfeksiyondan sonra kistin çıkarılmasına göre daha iyi sonuç verdiği belgelenmiştir.

Cerrahi tedavi, sadece kistin çıkarılmasını değil, aynı zamanda nüks etmesini önlemek için dil kökü ile potansiyel bağlantısının da çıkartılmasını gerektirir. Bu, dil kaslarının yapıştığı hyoid kemiğin merkezi kısmının çıkarılmasını içerir. Bu işleme Sistrunk prosedürü denir. Hyoid kemiğin orta kısmı çıkarılmazsa nüks oranı yüzde 50'ye kadar çıkabilir.

Hyoid kemiğin orta kısmının çıkarılmasının çocuğun yutkunması veya konuşması üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Uygun bir Sistrunk prosedürü uygulanmış olsa bile tiroglossal kanal kistinin tekrarı çok düşük de olsa meydana gelebilir. Kist daha önce enfekte olmuşsa bu risk daha yüksektir.

Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.

PAYLAŞ

Makalemizi sevdiklerinizi bilinçlendirmek için onlarla paylaşabilirsiniz.

İletişim

Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No:12 Polat Tower Kat:12 Daire:136 Şişli/İSTANBUL
Muayenehane oda numarası : 1203
08:00 - 19:00
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Copyrights © 2010-2024 Tüm Hakları Arif Ulubil'e aittir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.