Tiroglossal Kist Nedir?
Tiroglossal kanal kisti, boyun orta hattında ortaya çıkan en sık kitlelerdendir. Bebek anne karnında gelişirken, tiroid bezi dilin tabanından başlar ve ilerleyen dönemlerde boynun alt kısımlarına doğru ilerler. Tiroid bezinin hareket ettiği bu yolun bir kısmı mukus benzeri sıvı ile dolabilir ve bu aşağı iniş engellenerek tiroglossal kanal kisti oluşabilir.
Tiroglossal Kist Tanısı
Tiroglossal kanal kisti, muayenede boyun orta hattında bir yumru şeklinde kendini gösterir.
Boyunda çeşitli farklı kitleler oluşabileceğinden, bir görüntüleme yapılması gerekir. Genellikle en sık başvurulan yöntem bir ultrasondur, ancak bazen bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması istenebilir.
Görüntülemenin amacı, kitlenin solid değil kistik olup olmadığını belirlemek ve boyun alt kısmında normal bir tiroid bezinin varlığını belgelemektir.
Tiroglossal kanal kistine çok benzeyebilen başka doğumsal kistik boyun kitleleri de vardır. En yaygın olanı dermoid kisttir. Bazen bir dermoid kist bile fizik muayene ve görüntüleme çalışmalarının kombinasyonuna dayanarak tiroglossal kanal kistinden ayırt edilemez ve kitle çıkarılıp bir patolog tarafından muayene edilene kadar cevap bilinemez.
Tiroglossal Kist Tedavisi
Tiroglossal kanal kistinin tedavisi cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ameliyat enfekte olmamış kistlerde yapılır. Eğer kist enfekte ise önce uygun antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Bir tiroglossal kanal kistinin enfekte olmadan önce çıkarılmasının, önceki enfeksiyondan sonra kistin çıkarılmasına göre daha iyi sonuç verdiği belgelenmiştir.
Cerrahi tedavi, sadece kistin çıkarılmasını değil, aynı zamanda nüks etmesini önlemek için dil kökü ile potansiyel bağlantısının da çıkartılmasını gerektirir. Bu, dil kaslarının yapıştığı hyoid kemiğin merkezi kısmının çıkarılmasını içerir. Bu işleme Sistrunk prosedürü denir. Hyoid kemiğin orta kısmı çıkarılmazsa nüks oranı yüzde 50'ye kadar çıkabilir.
Hyoid kemiğin orta kısmının çıkarılmasının çocuğun yutkunması veya konuşması üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Uygun bir Sistrunk prosedürü uygulanmış olsa bile tiroglossal kanal kistinin tekrarı çok düşük de olsa meydana gelebilir. Kist daha önce enfekte olmuşsa bu risk daha yüksektir.