VİDEONİSTAGMOGRAFİ (VNG)
Baş dönmesi (vertigo) şikayeti ile gelen hastalarda detaylı bir kulak burun boğaz muayenesinden sonra teşhisi koymaya yardımcı olan en önemli cihaz VNG’dir.
Baş dönmesine genellikle istemsiz göz hareketleri (nistagmus) eşlik eder. VNG cihazı, işte bu göz hareketlerini tespit ve kayıt ederek baş dönmesi kaynağını saptamaya yarar. Bu test denge bozuklukları baş dönmelerinin araştırılmasında kullanılan en güvenilir yöntemdir. VNG hem iç kulak, hem de merkezi (beyin kaynaklı) denge sisteminin değerlendirilmesinde fayda sağlar.
Cihazın en önemli parçası içinde kızıl ötesi kameralar olan gözlüktür. Bu sayede muayenede çıplak göz ile görülemeyen istemsiz göz hareketlerini hassas bir şekilde takip etmek mümkün olur. Bu hareketler bir film şeklinde bilgisayara kaydedilir ve ardından analiz edilerek baş dönmesi kaynağı tespit edilebilir.
Pozisyonel testler en sık vertigo sebebi olan BPPV denilen kulak kristallerinin oynamasında kullanılır. Hastaya sadece gözlük takılarak çeşitli baş pozisyonları verilir ve istemsiz göz hareketlerinin ortaya çıktığı duruma göre kristalin hangi iç kulak yarım daire kanalından kaynaklandığı tespit edilir ve buna yönelik manevra tedavisi uygulanır.
Oküler testler bir ışık kaynağında üretilen sabit ya da hareketli noktaların hasta tarafından izlenmesinden ibarettir. Bu noktaların takibindeki bozukluklar merkezi denge bozukluğuna işaret eder.
Kalorik testler ise her iki kulağa soğuk/sıcak hava veya su verilerek yapılır. En sık olarak Meniere hastalığının tanı ve takibinde kullanılır.