page.Name

Hiç geçmeyecek bir soğuk algınlığınız olduğunu hissettiniz mi? Renksiz burun akıntısı ve tıkanıklığı semptomları 10 günden daha uzun sürerse veya iyileşmeye başladıktan sonra kötüleşirse, sinüzit olma olasılığınız yüksektir.

Sinüsler, küçük, dar kanallarla buruna bağlanan burun çevresindeki kemiklerde bulunan boşluklardır. Sinüzit, semptomların hem burnu hem de sinüsleri ilgilendirmesi nedeniyle rinosinüzit olarak da adlandırılır ve yılda yaklaşık sekiz yetişkinden birini etkiler. Çoğu insan için iltihaplanma, virüsler veya bakteriler sinüslerinizi enfekte ettiğinde (genellikle soğuk algınlığı sırasında) başlar ve çoğalmaya başlar. Vücudun enfeksiyona verdiği tepkinin bir kısmı, sinüs zarının şişmesine ve sinüsleri boşaltan kanalları tıkamasına neden olur. Bu, mukus ve irin burun ve sinüs boşluklarını doldurmasına neden olur. Diğerleri için, semptomlar ve iltihap, burun ve sinüslerin çevredeki diğer şeylere tepki vermesinin sonucu olabilir, ancak bir enfeksiyon değildir.

Akut ve Kronik Sinüzit

Sinüzit basitçe sinüslerin iltihaplanması anlamına geldiğinden, kelime tek başına çeşitli benzer sorunları içerir. Akut sinüzit, semptomların dört haftadan daha kısa bir süre boyunca ortaya çıkmasıdır. Kronik sinüzit teşhisi, semptomların 12 haftadan uzun sürmesini gerektirir. Bazen bunlara aynı şey neden olur, ancak çoğu zaman kronik ve akut sinüzit birbirinden çok farklıdır. Birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız veya bir KBB (kulak, burun ve boğaz) uzmanı ne tür sinüzitiniz olduğunu ve nasıl tedavi edeceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Tekrarlayan akut sinüzit, bir kişinin bir yıl içinde dört veya daha fazla sinüs enfeksiyonu (akut sinüzit) geçirmesi, ancak bu enfeksiyonlar arasında semptomların olmamasıdır.

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?

Dört haftaya kadar burnunuzdan koyu kıvamlı veya renkli akıntı ve ayrıca aşağıdaki semptomlardan biri veya daha fazlası olduğunda akut sinüzitiniz var demektir:

 

  • Burun tıkanıklığı
  • Yüzde, kafada veya gözlerin çevresinde ağrı, basınç veya dolgunluk
  • Uzun süreli soğuk algınlığı semptomları
  • Hastalandıktan sonraki 10 gün içinde düzelmeyen veya başlangıçta düzelen ve sonra tekrar kötüleşen semptomlar

 

Aşağıda belirtilen dört semptomdan en az ikisine en az 12 hafta boyunca sahipseniz kronik sinüzitiniz olabilir. Bir KBB uzmanının ayrıca kronik sinüziti tam olarak teşhis etmek için burunda polip, irin veya kalınlaşmış mukoza görmesi veya BT taraması yapması gerekir.

Olası semptomlar şunları içerir:

 

  • Burun tıkanıklığı
  • Yüz, kafa veya göz çevresinde ağrı, basınç veya dolgunluk
  • Koyu burun akıntısı
  • Koku kaybı

 

İlişkili Durumlar veya Komplikasyonlar Nedir?

Migren baş ağrıları veya gerilim tipi baş ağrıları, sinüs ağrısı veya baskı semptomlarına neden olabilir. Renksiz drenaj olmadan sinüs baş ağrılarınız varsa, sinüs ağrısına veya baskıya neden olan migren baş ağrıları ve migren tedavisi için ilaç seçenekleri hakkında birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla veya bir KBB uzmanıyla görüşün. Bazen burun boşluğunun iltihaplanması da drenaj ve burun tıkanıklığına neden olabilir, ancak sinüslerinizi kapsamaz.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Sinüzit, nedene göre farklı şekilde tedavi edilir. Akut sinüzit vakalarının çoğu, yaklaşık yüzde 98, bakterilerden değil bir virüsten kaynaklanır ve antibiyotiklerle tedavi edilmemelidir. Akut viral sinüzit, parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler, steroid burun spreyleri veya burunda tuzlu su ile yıkanarak tedavi edilebilir. Bu tedaviler aynı zamanda akut bakteriyel sinüzit için iyi seçeneklerdir. Çoğu insan, "dikkatli izleme" olarak adlandırılan akut bakteriyel sinüzitten doğal olarak iyileşir, ancak akut bakteriyel sinüzitli bazı hastalar antibiyotikle daha hızlı iyileşebilir.

Kronik sinüzit, akut sinüzitten farklı tedavi edilir. Kronik sinüzite enfeksiyondan çok iltihaplanma neden olduğu için, kronik sinüzit tedavileri iltihabı kontrol etmeyi amaçlamaktadır. Tuzlu su ile burun yıkama ve / veya steroid burun spreyleri kronik sinüzit semptomlarının ana tedavileridir. Antibiyotikler bazen yardımcı olabilir, ancak her zaman değil.

Alerjiler, nazal polipler, astım ve vücudun enfeksiyonlarla savaşma kabiliyetiyle ilgili sorunlar gibi diğer faktörler, sinüzit ile birlikte gidebilir ve onlar da tedavi edilmedikçe durumu daha da kötüleştirebilir.

Sinüzit semptomlarınız varsa (akıntı artı basınç veya tıkanma), komplike olmayan sinüziti teşhis etmek için sinüslerin düz filmi veya tomografisi gerekli değildir. Doktorunuz bir komplikasyondan şüphelenirse veya tekrarlayan ataklar veya uzun süreli sinüs semptomlarınız varsa, sinüslerinizin tomografisi gerekebilir.

Ameliyat

Nadir durumlar dışında akut sinüzit için cerrahi tavsiye edilmez. Bazen sinüs enfeksiyonu göze, yüze veya beyne yayılabilir; bu acil bir durum olarak kabul edilir ve enfeksiyonu tersine çevirmek ve yayılmasını önlemek için ameliyat gerekebilir.

Kronik sinüzit için, semptomların ilaçlar ve diğer tedavilerle kontrol edilemediği durumlarda cerrahi bir seçenektir. Sinüsler için en yaygın ameliyat türü endoskopik sinüs cerrahisi olarak adlandırılır; Burun ve sinüslerin içini görmek ve ameliyatı yönlendirmek için kalem büyüklüğünde bir dürbün (endoskop) kullanılır. Ameliyat, sinüsler ve burun arasındaki doğal drenaj yollarını genişleterek, mukusun sinüslerden çıkmasına ve havanın içeri girmesine izin verir. Ameliyattan sonra burun ve sinüslere verilen sprey ve yıkama solüsyonları gibi ilaçlar da sinüslere daha iyi girebilir.

Balon sinoplasti, endoskopun da kullanıldığı daha yeni bir tedavi seçeneğidir ancak sinüsü bloke edebilecek kemiği ve dokuyu dikkatlice çıkarmak yerine sinüs açıklıklarını büyütmek için balon kullanılır. Balon dilatasyonu her tür kronik sinüzit için uygun olmayabilir ve tüm sinüslerinizde kullanılamayabilir, ancak koşullarınıza bağlı olarak yardımcı olabilir.

Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.

PAYLAŞ

Makalemizi sevdiklerinizi bilinçlendirmek için onlarla paylaşabilirsiniz.

İletişim

Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No:12 Polat Tower Kat:12 Daire:136 Şişli/İSTANBUL
Muayenehane oda numarası : 1203
08:00 - 19:00
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Copyrights © 2010-2024 Tüm Hakları Arif Ulubil'e aittir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.