page.Name

Timpanoplasti

Timpanoplasti, kulak zarlarında oluşan delikleri tedavi etmek için yapılan ameliyattır. Kulak zarınızdaki yırtık işitmeyi azaltır. Bazı durumlarda kulağın arkasındaki mastoid kemikte enfeksiyon da duruma eşlik edebilir. Zardaki delik ile beraber orta kulak kemikçiklerinde erimeler de görülebilir. Timpanoplasti operasyonu kulak zarının tamiri, gerekli hallerde orta kulak kemikçiklerinin onarımı ve arkadaki enfeksiyonu temizleme amacı ile mastoidektomiyi de içeren bir ameliyattır.

Timpanoplasti ameliyatı

Kulak zarı (timpanik membran), kulak kanalını ve orta kulağı ayıran dokudur. Kulak zarında delik oluştuğunda, kulak zarının titreşim özelliği etkilenerek işitme duyusu azalır.

Eğer aktif bir akıntı varsa kulak damlaları veya antibiyotiklerle bu akıntı kesilmeye çalışılır. Ameliyat için kuru bir kulak hedeflenir. Çalışmalar, timpanoplasti ameliyatının, ameliyat olan kişilerin %93'ünde yırtılmış kulak zarlarını başarılı bir şekilde tedavi ettiğini göstermektedir.

Kulak zarının yırtılmasına ne sebep olur?

  • 1- Orta kulak iltihabı:En sık sebep budur. Sık geçirilen orta kulak enfeksiyonları, tedavi edilmeyen orta kulakta sıvı birikimleri zamanla kulak zarı ve orta kulağı ve mastoid kemik içi boşlukları döşeyen mukozada hasarlar vererek bu duruma sebep olur
  • 2- Delici cisim yaralanmaları:Genellikle kulağa bir cisim sokularak yapılan temizlik çabası esnasında kaza ile zara zarar verilebilir
  • Akustik travma – kafatası yaralanmaları:Yüksek sesli bir patlama, kafatası kırığı veya kulak bölgsine sert bir darbe alma nedeni ile ortaya çıkabilir
  • Barotravma:Ortam basıncındaki ani değişiklikler (tüplü dalış, uçak yolculukları) zarda delinmeye neden olabilir

Ameliyat Öncesi

Öncelikle kulak muayenesi yapılır. Ardından işitme kaybının tipi ve derecesinin ölçülmesi amacıyla bir işitme testi gerçekleştirilir. Genellikle orta kulak ve mastoid kemiğin incelenmesi için bilgisayarlı tomografi gerekir.

Ameliyat Kulağın Neresinden Yapılır

  • Postauriküler timpanoplasti: Kulak kepçesinin arkasından girilir
  • Endaural timpanoplasti: Kulak kanalına küçük bir kesi ile
  • Transkanal timpanoplasti: Herhangi bir kesi olmaksızın

Seçilecek yol hastalığın yaygınlığı, ameliyatta kullanılan metod ve cerrah tercihine göre değişkenlik gösterir.

Zar ve Kemikçikler Nasıl Tamir Edilir?

Delik hastanın kendisi dokusu ile yama yapar tarzda tamir edilir. Bu amaçla temporal fasya denen çiğneme kasının zarı ve/veya kulak kepçesinin içinden alınan bir kıkırdak ile yama yapılır.

Zar dikilmez, konulan yama alttan ve üstten eriyen materyaller ile desteklenir. Bunların yok olması ile birlikte işitme yavaş yavaş artar.

Kemikçiklerde küçük kopmalar varsa doku çimentosu ile yapıştırılır. Eğer büyük kemikçik eksiklikleri varsa dokuya uyumlu titanyum veya hidroksiapatit denen kemik benzeri materyal ile kemikçik zincir bütünlüğü sağlanır.

Bu prosedürün avantajları nelerdir?

Timpanoplasti, hasarlı kulak zarınızı onararak, işitme duyusunu kaybetme veya kronik enfeksiyonlarla uzun süreli sorunlar yaşama şansını azaltır.

Bu prosedürün riskleri veya komplikasyonları nelerdir?

Timpanoplasti komplikasyonları nadirdir. En önemli komplikasyon yeni konulan zarın tutmamasıdır

Timpanoplastinin başarı oranı nedir?

Araştırmalar timpanoplastinin insanların %93'ünü tedavi etmede başarılı olduğunu gösteriyor.

İyileşme ne kadar sürer?

Timpanoplasti sonrası iyileşme çok hızlıdır. Hasta 2-3 gün içinde rutin hayatına dönebilir. Bir süre ameliyat edilen kulaktan kanlı akıntı gelecektir. Bu son derece normaldir. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Kulağınızı kuru tutmak. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca duş almamak gerekebilir. Duş alabileceği zaman, kulağa vazelinli pamuk yerleştirmek gerekli

Ameliyattan sonra en az üç hafta sümkürülmemeli. Hapşırmak gerekiyorsa, ağız açık tutulmalı

Nezle, grip durumunda mutlaka burun ilaçlar ile açık tutulmaya çalışılmalı

Timpanoplasti ameliyatı ağrılı mıdır?

Hayır. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün ağrı kesici gerekebilir. Sonrasında ihtiyaç duyulmaz.

İşitme ne zaman düzelir?

İşitme duyusu, dokulardan sızan sıvı ve kanın emilmesi, eriyen tamponları yok olması ile artacaktır. Bu 2-3 ayı bulabilir.

pozisyonel-vertigo,kolesteatom-nedir,kulakta-kireclenme-olmasi-ne-demektir,meniere-hastaligi-neden-olusur-nasil-tedavi-edilir,meniere-hastaliginin-cerrahi-tedavisi-mevcut-mu,kulak-zari-yapimi--timpanoplasti--ameliyati-hangi-durumda-yapilir,ani-isitme-kaybi-nedir,kulak-cinlamasi-bir-tumorun-bulgusu-olabilir-mi,isitme-cihazina-ihtiyacim-var-mi,kulak-cinlamami-nasil-durdurabilirim,kulagim-aniden-tikandi-acilmiyor--nasil-acmaliyim,orta-kulak-iltihabi-geciriyorum-neler-yapmaliyim,pozisyonel-bas-donmesi-neden-olur
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.

PAYLAŞ

Makalemizi sevdiklerinizi bilinçlendirmek için onlarla paylaşabilirsiniz.

İletişim

Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No:12 Polat Tower Kat:12 Daire:136 Şişli/İSTANBUL
Muayenehane oda numarası : 1203
08:00 - 19:00
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Copyrights © 2010-2024 Tüm Hakları Arif Ulubil'e aittir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.