Bazen işitme cihazları işitme kaybı olan kişiler için en iyi seçenek olmayabilir ve daha uygun bir seçenek olarak kemiğe bağlı işitme sistemleri önerilir. Yine de birçok insan ne olduklarının ve nasıl çalıştıklarının farkında değil.

İşitme cihazlarının aksine, kemiğe sabitlenmiş işitme sistemleri cerrahi olarak implante edilen cihazlardır. İşitme kaybını, ses titreşimlerinin iç kulağa kemik iletimi yoluyla tedavi ederler - bu, kulak kanalına giren akustik sesleri yükselten normal işitme cihazlarının aksinedir. Bu nedenle, kemiğe sabitlenmiş sistemler, aşağıda açıklanan belirli işitme kaybı durumları için özel cihazlar olarak kabul edilir.

Kemiğe sabitlenmiş işitsel implantlar olarak da bilinen kemiğe sabitlenmiş işitme sistemleri koklear implantlarla karıştırılmamalıdır. Aynı zamanda işitme kaybı için cerrahi olarak implante edilen bir cihaz türü olsalar da, hasta endikasyonları farklıdır. Başka bir deyişle, farklı işitme problemlerini tedavi ederler. Daha fazla bilgi edinmek için koklear implantlarla ilgili sayfamıza bakın.

Bilmeniz gerekenler:

Neden kemiğe monte işitme sistemleri?

Kemiğe takılan işitme sistemleri, en az bir iç kulağı normal şekilde çalışan kişiler için en iyi sonucu verir. İletim tipi işitme kaybı (dış veya orta kulakları sesi doğru şekilde iletmez) veya yalnızca bir kulakta tam işitme kaybı olabilir. Adaylık en iyi kulak burun boğaz uzmanı (KBB) gibi bir işitme uzmanı tarafından belirlenir.

Bu tür cihazlar, kafatası kemiği yoluyla doğrudan iç kulağa ses titreşimi göndererek belirli sorunları atlar. Bu yardımcı olabilir çünkü orta kulak ve kulak kanalı sorunları ses dalgalarının ve sinyallerin iç kulağa ulaşmasını engelleyebilir. Bu durumlarda standart işitme cihazları etkisizdir.

Kemiğe sabitlenmiş işitme cihazları için en olası adaylar, ciddi dış veya orta kulak bozuklukları olan veya tek taraflı sağırlığı olan çocuklar veya yetişkinlerdir.

Bu nedenle, kemiğe sabitlenmiş işitme sistemlerinden genellikle en fazla yararlanan kişiler arasında, ciddi dış veya orta kulak bozuklukları ve tek taraflı işitme kaybı olarak da bilinen tek taraflı sağırlığı olanlar bulunur. Bu tür bir işitme çözümü, aşırı kronik kulak enfeksiyonu vakalarında veya geleneksel işitme cihazlarına alerjilerde de önerilebilir.

Dış veya orta kulağın malformasyonları

Kulak kanalının daralması veya kulak kepçesinin (dış kulak) bozuk veya eksik olması gibi kulak kanalının veya orta kulağın şekil bozuklukları iletim tipi işitme kaybına neden olur. Bu malformasyonlar genellikle doğuştandır veya doğumda mevcuttur. Kemiğe sabitlenmiş bir işitme çözümü, kafatası kemikleriyle doğrudan temas halinde olarak ses titreşimlerini doğrudan iç kulağa iletir. EarCommunity.org'da, bu koşullara sahip kemiğe sabitlenmiş işitme sistemleri kullanan kişilerin bulunduğu bir fotoğraf galerisi bulunmaktadır.

Tek taraflı sağırlık

Tek taraflı sağırlık (SSD), bir kişinin bir kulağında tüm işitme duyusunu kaybederken diğer kulağında normalden derin işitme kaybına kadar herhangi bir duyu kaybı olduğu bir durumdur. Tek taraflı sağırlık, sesin hangi yönden geldiğini belirlemeyi (yerelleştirme) zorlaştırır ve gürültülü ortamlarda konuşmayı anlama yeteneğini azaltır.

SSD'nin nedenleri arasında akustik nöroma (işitme sinirinde bir tümör), Meniere hastalığı veya ani sensörinöral işitme kaybı yer alır. Tek taraflı sağırlığınız varsa, sesleri daha zayıf işiten taraftan daha iyi işiten tarafa yönlendiren özel bir çift işitme cihazı takabilirsiniz (CROS cihazı denir), ancak kemiğe takılan bir işitme cihazı tercih edilebilir, çünkü bunu gerektirir sadece bir gizli cihazın kullanımı.

Kemikten iletilen işitme cihazı takmak için ek kriterler

emiğe takılan bir işitme cihazı kulak kanalını tıkamadığı için, bu tür bir işitme tedavisini gerektirebilecek daha nadir başka durumlar da vardır. Örneğin, kronik kulak enfeksiyonu olan kişiler orta kulaktan kulak kanalına sıvı akışı yaşarlarsa geleneksel işitme cihazlarını takmada zorluk yaşayabilirler. Özel işitme cihazları ve kulak kalıpları yapmak için kullanılan malzemelere aşırı alerjisi olan kişiler de kemiğe sabitlenmiş bir sistemi tercih edebilir.

O nasıl çalışır?

Kemik bağlantılı işitme cihazlarının iki bölümü vardır: titanyum kemik implantı ve harici ses işlemcisi. Kemiğe ankrajlı cihazın harici mikrofonu ve ses işlemcisi, sesleri alır ve bunları gömülü implanta titreşime dönüştürür. Buna karşılık, implant çevredeki kemiği titreştirerek iç kulakta tüylü hücreleri uyaran ve işitme sinirinin ateşlenmesine neden olan ses dalgaları oluşturur.

Ameliyat sırasında ne olur?

Ayakta cerrahi prosedür sırasında, bir kulak-burun-boğaz doktoru veya başka bir cerrahi uzman, kulağın arkasındaki mastoid kemiğe küçük bir titanyum implant (3-4 mm) yerleştirir. İmplant, cihazın dış kısmını takmak için deriden dışarı çıkan küçük bir abutmente sahip olabilir. Zamanla, titanyum implant kemikle bütünleşir. Çıkarılabilir mikrofon ve ses işlemcisi daha sonra yerleşik bir mıknatıs aracılığıyla veya abutment üzerine klipslenerek takılabilir.

Rahat bir uyum, işitme implantlarının titreşimleri kemik yoluyla daha etkili bir şekilde iletmesine yardımcı olduğundan amaç, tüm parçaların birbirine sıkıca oturmasıdır.

Aldığınız işlem türü, seçtiğiniz üreticinin sistemine bağlı olarak farklı olacaktır. Örneğin, Oticon Medical, gerçekleştirmesi ortalama 15 dakika süren ve genellikle yalnızca lokal anestezi gerektiren MIPS'yi (minimal invaziv Ponto ameliyatı) kullanır. MIPS, yara izini ortadan kaldıran ve hızlı iyileşmeyi destekleyen dikiş gerektirmediği için komplikasyon olasılığını azaltır.

MIPS ayrıca cilt, kan damarları ve sinirlerin çoğunu sağlam bıraktığı için komplikasyon olasılığını da azaltır. Operasyon, yeni abutmentin etrafındaki cilt ve saç foliküllerini sağlam bırakarak mümkün olan en küçük kesiyi oluşturmak için tasarlandı. İyileşme, normal faaliyetlerinize dönebilmeniz için genellikle yalnızca bir veya iki gün dinlenmenizi gerektirir. Birkaç istisna dışında, kemiğe implante işitme cihazı adaylarının çoğu güvenli bir şekilde MIPS'den geçebilir.

Kemiğe sabitlenmiş bir cihaz düşünüyorsanız, ancak öncelikle bu tür bir cihazın sizin için uygun olup olmadığı konusunda bir fikir edinmek istiyorsanız, doktorunuz veya odyoloğunuz geleneksel kemik iletimli işitme cihazlarını denemenize izin verebilir (bunlar için gerekli değildir) bir implant veya herhangi bir ameliyat). Veya simülasyon cihazlarını denemenize yardımcı olabilirler.

Hemen duyabiliyor musun?

Harici cihazın klipslenebilmesi veya manyetik olarak bağlanabilmesi için önce kafatası ve derinin iyileşmesi gerekir. İyileşme için gereken süre, her üretici tarafından 3 haftadan 3 aya kadar farklı şekilde belirtilir. Harici cihaz takıldıktan sonra, hastanın spesifik işitme kaybına göre programlanabilir. Bu noktada kemiğe sabitlenmiş bir işitme sistemi takmak, akustik işitme cihazı takmaya benzer; hasta, güçlendirilmiş sesleri duymaya ve dinlemeye alıştıkça bazı ayarlamalar gerekebilir.

Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.

PAYLAŞ

Makalemizi sevdiklerinizi bilinçlendirmek için onlarla paylaşabilirsiniz.

İletişim

Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No:12 Polat Tower Kat:12 Daire:136 Şişli/İSTANBUL
Muayenehane oda numarası : 1203
08:00 - 19:00
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Copyrights © 2010-2024 Tüm Hakları Arif Ulubil'e aittir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.