İŞİTME TESTLERİ
Odyometri testleri, kişinin ne kadar, hangi sesleri duyabildiğini gösteren, hastanın işitme haritasının çıkarılmasını sağlayan testlerdir.
Odyometri testleri 5’e ayrılır:
- Saf Ses Odyometrisi
- Konuşma Odyometrisi
- Timpanometri
- Akustik Refleks Testleri
- Östaki Fonksiyon Testleri
Saf Ses Odyometrisi
En sık uygulanan testtir. Bu testte özetle her iki kulağa ayrı ayrı farklı frekans ve şiddetlerde ses verilerek hastanın verdiği tepkilere dayanarak işitmenin haritası çıkarılır. Hastaya bir buton verilerek duyduğu seslerde düğmeye basması söylenir. Testin sağlıklı yapılabilmesi için sessiz bir ortama ihtiyaç vardır. Bu sessiz kabin aracılığı ile sağlanır.
Konuşma odyometrisi:
Konuşulanları duymak ama anlamamak işitme kayıplı hastalarda sık dile getirilen bir problemdir. Bu nedenle işitme ölçümünün yapılmasının ardından, hastanın konuşmayı anlama ve ayırt etmesinin de değerlendirilmesi gerekmektedir. Konuşma odyometrisi, hastanın konuşulanları ne kadar anladığı konusunda bilgi verir. Hastaya yine sessiz kabindeyken kulaklık yoluyla standart kelimeler ve cümleler dinlettirilir ve duyduklarını tekrar etmesi istenir. Doğru olarak anlaşılabilen kelime sayısı yüzdesi hesaplanır.
Timpanometri
Orta kulağın basıncını ölçen timpanometri testinde, dış kulak yoluna, hava basıncı uygulanarak orta kulak ve kulak zarı hareketliliğinin ölçülmesi sağlanır. Orta kulak ve kulak zarındaki komplians (hareketlilik) ölçülerek, bu yapıların fonksiyonu hakkında bilgi elde edilir. Hastanın cevap vermesi gerekmediğinden objektif bir testtir. Özellikle çocuklarda orta kulakta sıvı toplanması tanısında oldukça yardımcıdır.
Akustik Refleks Testi:
Çok yüksek seslere maruz kalındığında kulak kendini koruma amacı ile refleks olarak iç kulağa en yakın kemikçik olan stapese (üzengi) bağlı kas kasılarak iletim engellenir. Bu testte kulağa yüksek ses verilerek bu refleksin varlığı araştırılır. Bu refleksin yokluğu otoskleroz (kulak kireçlenmesi) hastalığında gözlemlenir ve tanı koydurucudur.
Östaki Fonksiyon Testi:
Östaki borusu kulak ile genzi birleştiren borudur. En önemli fonksiyonlarından biri orta kulağın havalanmasını sağlamaktır. Bu testte östaki borusunun havalandırma fonksiyonu dış kulak yoluna basınç verilerek ölçülmeye çalışılır.