page.Name

Burun içini ikiye bölen kemik ve kıkırdağa nazal septum denir. Kemik ve kıkırdak, içinde birçok kan damarı bulunan mukoza zarı adı verilen özel bir deri ile kaplıdır.

İdeal olarak, sol ve sağ burun geçiş yolları eşit büyüklüktedir. Bununla birlikte, insanların yüzde 80 kadarının merkez dışı bir nazal septum olduğu tahmin edilmektedir. Buna, belirli semptomlara neden olabilecek veya olmayabilecek sapmış septum denir.

Sapmış Septumun Belirtileri Nelerdir?

Kötü bir şekilde sapmış veya çarpık bir septumdan kaynaklanan en yaygın semptom, genellikle bir tarafta daha kötü olan burundan nefes almada güçlüktür. Bazı durumlarda çarpık bir septum sinüs drenajına müdahale edebilir ve tekrarlayan sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir.

Aşağıdakilerden birini veya birkaçını yaşayabilirsiniz:

  • Bir veya iki burun deliğinden nefes almada güçlük
  • Burun kanaması
  • Sinüs enfeksiyonları
  • Bebeklerde ve küçük çocuklarda uyku sırasında gürültülü solunum
  • Yetişkinlerde uyku sırasında ağızdan nefes alma

Sapmış Septuma Ne Sebep Olur?

Burun yaralanması veya travması, septumun sapmasına veya çarpılmasına neden olabilir. Bununla birlikte, normal büyüme ve gelişmeye sahip ve yaralanma, travma veya kırık burun geçmişi olmayan kişilerde bile septum deviye olabilir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Belirtilerinizi ve bilinen herhangi bir burun hasarını veya ameliyatları birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla veya bir KBB (kulak, burun ve boğaz) uzmanı veya kulak burun boğaz uzmanı ile tartışın. Burnunuzu içten dışa inceleyecekler ve kişisel ihtiyaçlarınıza göre ek testler önerebilecekler. Açıkça çarpık / sapmış bir septum olduğunda ve semptomlar müdahaleyi gerektirecek kadar şiddetli olduğunda, KBB uzmanı tıbbi tedavi başarısız olursa bir seçenek olarak ameliyatı önerebilir.

Septoplasti, sapmış bir septumu düzeltmek için tercih edilen cerrahi tedavidir. Yüz büyümesi ve gelişimi hala devam ettiğinden, bu prosedür genellikle sorun şiddetli olmadığı sürece küçük çocuklarda uygulanmaz. Septoplasti, genellikle burun deliklerinden yapılan cerrahi bir işlemdir, bu nedenle herhangi bir morarma veya dış ameliyat belirtisi yoktur; ancak her vaka farklıdır ve hastaya bağlı olarak özel teknikler gerekebilir.

Septoplasti operasyonu için gereken süre, deformitenin türüne bağlı olarak ortalama bir ila bir buçuk saattir. Genellikle ayakta tedavi bazında lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyat sırasında, septumun çok fazla sapmış kısımları tamamen çıkarılabilir veya bunlar yeniden ayarlanarak buruna yeniden yerleştirilebilir. Ameliyat, burnun dışa doğru şeklini değiştiren bir rinoplasti ile birleştirilebilir; bu durumda şişlik ve morarma meydana gelebilir. Septoplasti, sinüs cerrahisi ile de kombine edilebilir.

İlgili Faktörler veya Koşullar Var mı?

  • Alt konka hipertrofisi - konkalar, soluduğunuz havayı ısıtan ve nemlendiren burnunuzda parmak benzeri yapılardır ve bazen alt olanlar çok büyüyebilir.
  • Orta türbinin konka büllozu - bu, sinüs açıklıklarınızın yanındaki türbinlerden birinin içinde büyük bir hava kabarcığı aldığı zamandır.
  • Nazal valf çökmesi (iç veya dış)
  • Sinüzit (akut, tekrarlayan, kronik)
  • Baş ağrısı (temas noktası)
  • Dış burun deformitesi (burun şeklinin değişmesi)
  • Azalan koku alma duyusu

Potansiyel Tehlikeler veya Komplikasyonlar Var mı?

Bazen deviye bir septum, tekrarlayan burun kanamalarına neden olabilir. Tıkanma şiddetliyse, geceleri ağızdan nefes almaya zorlayabilir ve bu da uyku bozukluklarını kötüleştirebilir. Bununla birlikte, septoplastiden (cerrahi) kaynaklanan olası komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Anestezi komplikasyonları
  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Burun boşluğunun sağ ve sol taraflarını birbirine bağlayan bir delik oluşturulması (septal perforasyon olarak adlandırılır)
  • Üst dişlerde ve burunda uyuşma
  • Beyin omurilik sıvısı sızıntısı (çok nadir)
  • Burun dış şeklindeki değişiklik
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.

PAYLAŞ

Makalemizi sevdiklerinizi bilinçlendirmek için onlarla paylaşabilirsiniz.

İletişim

Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No:12 Polat Tower Kat:12 Daire:136 Şişli/İSTANBUL
Muayenehane oda numarası : 1203
08:00 - 19:00
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Hızlı Erişim : Kulak Cerrahisi

Copyrights © 2010-2024 Tüm Hakları Arif Ulubil'e aittir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.