Basınç Eşitleyici (PE) Tüpü Takma Nedir?

Kulak tüpleri çeşitli isimlerle bilinir: timpanostomi tüpleri, ventilasyon tüpleri, basınç eşitleme tüpleri veya en sık olarak PE tüpleri. Yumuşak bir malzemeden yapılmış küçük içi boş tüplerdir.

PE tüpleri, havanın içeri girmesine izin vererek ve sıvının boğaza akmasına yardımcı olarak kulak enfeksiyonlarının sıklığını azaltır. Sıvının orta kulakta kalmasını önlemek, normal işitmenin geri kazanılmasına ve korunmasına yardımcı olabilir. Kullanılan küçük tüpler işitme kaybına veya kulak zarında uzun süreli hasara neden olmaz.

Ameliyat Sırasında

PE tüpleri, genel anestezi altında ayakta tedavi olarak yerleştirilir. Kulağın içini görmek için mikroskop kullanılır ve kulak zarında küçük bir kesi yapılır.

Orta kulakta bulunan herhangi bir sıvı veya enfeksiyon varsa emilir ve dikiş atılmadan kesi içerisine tüp yerleştirilir.

Ameliyat Sonrası Bakım

Çoğu çocuk ameliyattan birkaç saat sonra normale döner. Genelde çocuklarda ameliyat sonrası herhangi bir ağrı olmaz. Çocuğunuz huysuzsa veya ateşi varsa, asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil veya Motrin) verin.

Bazı çocuklar genel anesteziden mide bulantısı ve kusma yaşarlar. Bu, birkaç saat içinde çözülmelidir. Berrak bir sıvı diyetle başlayın, hafif bir diyete geçin ve ardından çocuğunuz yemek yemek istediğinde normal bir diyete geçin. Bulantı ve kusma 12 ila 24 saatten fazla devam ederse lütfen ofis hemşiresini arayın.

Sudan Koruma

PE tüpler yerleştirildikten sonra kulak kanallarına kirli su kaçmasını engelleyin. Kirli su, bakterileri tüp yoluyla orta kulağa taşıyabilir ve kulak enfeksiyonuna neden olabilir.

Kirli su, göl, nehir, okyanus ve klorsuz su ile aşırı sabunlu veya kirli küvet suyunu içerir. Kirli sudan kaçınılmalı veya çocuklar kirli suya maruz kaldıklarında silikon kulak macunu veya Proplugs takmalıdır. Bunlar, kulak kanalını tıkamak için dış kulağa yerleştirilmelidir, ancak doğrudan kanalın içine yerleştirilmemelidir.

Klorlu suda banyo yapmak, duş almak veya yüzmek için genellikle kulak korumasına gerek yoktur. Banyo yaparken saçlar musluktan tatlı su ile durulanmalıdır. Baş tamamen küvete batmışsa kulak tıkaçları takılmalıdır.

Özel durumlarda, farklı talimatlar verilebilir. Proplugs tüm ofis lokasyonlarında mevcuttur. Silikon kulak macunu çoğu büyük eczanede mevcuttur.

Drenaj

Orta kulakta bir açıklık oluşturulduğundan sıvı çıkışı olabilir. Drenaj berrak, sarı, turuncu, yeşil, kahverengi, pembe veya kanlı olabilir.

Az miktarda huysuz akıntı, kulak kanalında akıntı veya kulaktan damlayan akıntı olabilir.

Ameliyattan sonra kullanılmak üzere kulak damlaları verilebilir. Bazı çocuklarda bu damlalar yanma hissine neden olur. Çocuğunuz tolere edemiyorsa damlaları durdurun.

Ameliyat Sonrası Olası Deneyimlerİşitme

Çoğu çocuk, orta kulaktan sıvı alındıktan ve PE tüpleri yerleştirildikten sonra işitmede ani bir iyileşme yaşar. Bu, çocuğun normal seslerden korkmasına neden olabilir, çünkü bunlar yüksek sesle görünecektir. Çocuklar genellikle bu yüksek seslere çabuk alışırlar.

Kulak enfeksiyonları

PE tüpler çoğu zaman kulak enfeksiyonlarının gelişmesini önleyecektir. Ancak bazı tüp bebekli çocuklarda tüplere rağmen kulak enfeksiyonu gelişir.

Tüplü çocuklarda genellikle enfeksiyonlu kulaktan akıntı olur. Drenaj berrak, sarı, turuncu, yeşil, kahverengi, pembe veya kanlı olabilir. Doktorunuz el altında bulundurmanız için size bir kulak damlası reçetesi verecektir. Çocuğunuzda kulak akıntısı olursa, damlaları belirtilen şekilde kullanın ve kayıtlarımızı güncelleyebilmemiz için bir sonraki iş günü ofisimize haber verin.

Gerekirse asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil, Motrin) gibi ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Reçeteniz yoksa veya damlalarınız bittiyse, reçete için ofis hemşiresini normal çalışma saatlerinde (Pazartesiden Cumaya 9-5) arayın.

Hafta sonları ve tatillerde, nöbetçi doktora 9'dan 5'e hastane operatörü aracılığıyla ulaşılabilir. Kulak akıntısı 7 gün içinde düzelmezse veya kulakta belirgin bir ağrı veya şişlik varsa lütfen ofis hemşiresini arayın. kulak veya kulak kanalı.

Tüplerin Reddi

PE tüpü vücuda yabancı bir madde olduğundan, tüp sonunda reddedilecek veya kulak zarından dışarı itilecektir. Tüpün tipine bağlı olarak, bu genellikle tüpler yerleştirildikten altı ila 12 ay sonra gerçekleşir.

Çoğu çocuğun ikinci bir PE tüp setine ihtiyacı olmayacaktır. Genellikle tüpler düştüğünde, çocuk tüp ihtiyacını aşmıştır. Çocukların yaklaşık yüzde 15'inin yerleştirilmesi için başka bir tüp setine ihtiyacı olacaktır.

Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.

PAYLAŞ

Makalemizi sevdiklerinizi bilinçlendirmek için onlarla paylaşabilirsiniz.

İletişim

Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No:12 Polat Tower Kat:12 Daire:136 Şişli/İSTANBUL
Muayenehane oda numarası : 1203
08:00 - 19:00
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Copyrights © 2010-2024 Tüm Hakları Arif Ulubil'e aittir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.