Bademcikler

Bademcikler, boğazın her iki yanında, damağın yan tarafındaki bir cebe gömülü iki doku kümesidir - her bademciğin alt kenarı dilin yanındadır - boğazın arka tarafındadır . Her bademcik, yüzeyinde bademcik içine giren çukurlara (kriptlere) sahiptir. Yemek yerken ve içerken bademcikler boğaz kasları tarafından birbirine itilir ve küçük yiyecek parçacıkları bademcik kriptlerine yerleşerek potansiyel olarak enfeksiyona yol açabilir.

Geniz eti

Geniz eti, burnun arkasında (nazofarenks) tek bir doku kümesidir. Boğazın arka duvarında (farenks), küçük dilin gerisinde ve yaklaşık iki santimetre yukarısında bulunur.

Bademcikler ve geniz eti hangi işlevi yerine getirir - bunlar önemli midir?

Bademcikler ve geniz eti lenfoid dokudan oluşur. Lenfoid doku, çoğunlukla antikor üretimi yapan lenfositlerden oluşur - genellikle antikor üretimini iyi bir şey olarak gördüğümüz için, bademciklerin önemini netleştirmeye için birçok çalışma yapılmıştır ve bademciklerin olmamasının herhangi bir yan etkisi yok gibi görünmektedir.

Bademcikler ve geniz eti, çocuklarda geçirilen çok sayıdaki viral enfeksiyonu sınırlamada çok etkin değillerdir

Hastalıklı bademcikler ve geniz eti alındıktan sonra bağışıklık sisteminin düzelebileceği açıktır

Geniz eti ameliyatı ne zaman gereklidir?

Büyümüş veya enfekte olmuş bir geniz eti çocuğunuzu rahatsız etmeye devam ediyorsa ve ilaçla kontrol edilemiyorsa, doktorunuz geniz eti ameliyatı ile cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir.

Çocuğunuzda aşağıdakilerden bir veya daha fazlası varsa bu önerilebilir:

Burun tıkanıklığı

Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları Sık kulak enfeksiyonları, orta kulakta dirençli sıvı birikimi ve buna bağlı gelişen işitme kaybı

Büyümüş geniz eti özellikle uykuda nefes almayı bozuyorsa problemlere nedene olur. Çocuklarda uyku apnesinin en önemli sebebi bademcik ve geniz etinin çok büyük olmasından kaynaklanan üst hava yolu tıkanıklığıdır. Büyüme hormonu derin uykuda salgılandığından uyku apnesi nedeni ile derin uykuya geçemeyen çocuklarda, bir de bu büyümüş dokuların oluşturduğu yutma güçlüğü ve beslenme bozukluğu da eklenirse, büyüme – gelişme geriliği kaçınılmaz olur.

Geniz etinin burunda yarattığı tıkanıklık burnun mikropları filtre etme fonksiyonunu bozar. Ayrıca büyümüş bir geniz eti bir bakteri havuzu gibi işlev görerek çocuğun en küçük direnci düştüğünde sinüzit atakları geçirmesine neden olur.

Geniz etinin yarattığı belki de en büyük sorun kulak ile ilgilidir. Orta kulak östaki borusu aracığı ile geniz bölgesine açılır. Östaki borusu orta kulağın havalanmasını sağlayan en önemli yapılardan biridir. Büyük bir geniz eti östaki borusunun fonksiyonlarını bozarak orta kulağın havalanmasını bozar. Ayrıca içinde barındırdığı bakteriler ve diğer immün mediatörler de yine bu boruyu kullanarak çok rahat bir şekilde orta kulağa ulaşabilir. Sonuç olarak çocukta işitme kaybına yol açan bir sıvı birikimi ve tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları ortaya çıkar. Böylesi bir halde çocuğun işitmesini düzeltmek ve tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarına bir dur demek adına geniz eti alınmalı ve kulaklara tüp takılmalıdır.

Bademcikler ve geniz eti ameliyatı ne zaman gereklidir?

Bademcikleri / geniz etini çıkarmanın en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Çocuklarda horlama
  • Burun ve boğaz tıkanıklığı
  • Kronik ve tekrarlayan bademcik iltihabı
  • Bademciklerdeki beyaz kalıntıların birikerek dirençli ağız kokusuna neden olması
  • Olağandışı tek taraflı bademcik büyümesi - şüpheli tümör için biyopsi olarak

 

Çocuklarda horlama

Çocuklarda uykuda solunum bozukluğu en sık olarak bademciklerin ve geniz etinin büyümesinden kaynaklanır.

Çocuk ağzı açık ve başı geriye doğru eğilmiş halde uyur ve horlar - genellikle çocuğun nefes alması duraklar ve ardından horlama meydana gelir.Diğer semptomlar arasında yatak ıslatma, büyüme – gelişme geriliği, baş ağrısı, sinirlilik, dikkat eksikliği ve uygunsuz davranışlar yer alır.

Büyük bademcikler çocuklarda yeme içmede de zorluğa neden olabilir.

Bademcik ve geniz etinin büyümesine bağlı uykuda solunum bozukluğu ameliyat için bir endikasyondur.

Bademciklerin ve geniz eti ameliyatı (adenotonsillektomi)

Adenotonsillektomi, çocuklarda en sık yapılan KBB ameliyatıdır.

Bademcik ve geniz eti alınması sırasında neler olur?

Ameliyat, ne kadar yaygın veya basit olursa olsun, hem çocuklar hem de ebeveynler için endişe kaynağı olabilir.

Ne bekleyeceğiniz hakkında konuşarak çocuğunuzun ameliyata hazırlanmasına yardımcı olabilirsiniz:

Çocuğunuz genel anestezi alacaktır - bu, bir anestezistin çocuğunuzu izleyebilmesi için ameliyatın bir ameliyathanede gerçekleştirileceği anlamına gelir.

Çocuğunuz yaklaşık 20 dakika uykuda olacakGeniz eti ve bademcikler alınır ve ardından kanama kontrolü yapılır.

Çocuğunuz uyanma odasında uyanacaktır.Çocukların ameliyattan sonra gözlem için bir süre (genellikle birkaç saat) hastanede kalmaları gerekir.

Bademcikler ve geniz eti alındıktan sonra ne olur?

Bademciklerin ve geniz etinin çıkarılmasından sonraki tipik iyileşme genellikle birkaç gün süren orta derecede ağrı ve rahatsızlık içerir. Ameliyattan bir veya iki haftadan kısa bir süre sonra her şey normale dönmelidir. Boğaz doğal olarak iyileşir, yani endişelenecek bir dikiş yoktur.

Ameliyat bölgesinde şişlikler olacağından çocuğun nefes alması ve uykusunun düzene girmesi 10 günü genellikle bulur.

Çocuk bademcik ve geniz eti çıkarılmasından sonra iyileşme

Normal bulgularBademciklerin alındığı boğazda beyaz veya sarı bir zar oluşacaktır - bu normal iyileşen dokudur ve 5 ila 10 gün sonra temizlenecektir.

Diyet

Yeme ve içmeyi mümkün olan en kısa sürede yeniden düzenlemek çok önemlidir - yeme ve içmeden önceki gecikme ne kadar uzun olursa, rahatsızlık o kadar fazla olacaktır.

Boğazı nemli tutmak için bol sıvı tüketilmeliTonsillektomi sonrası ilk 24 saatte soğuk sıvılar, asidik olmayan meyve suları, dondurma ve buz blokları daha iyi tolere edilir

Yavaş yavaş yumuşak yiyeceklere geçiş

İki hafta boyunca asitli yiyecekler ve meyve suları, tuzlu ve kızartılmış yiyecekler ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekli

Kanama

Hastaneden çıktıktan sonra kanama nadirdir. Kanama olacaksa, genellikle ameliyattan sonraki ilk 14 gün içinde olur. İnatçı kan tükürme veya kusma anormaldir – doktorunuza haber veriniz. Kanama yaşarsanız, doğrudan size en yakın Acil Servise gidin. Soğuk su ile gargara yapmak kanamayı kontrol altına almaya yardımcı olabilir.

Ağrı

Tonsillektomi sonrası boğaz ağrısı sık görülür ve çiğnemeyi kısıtlar - ayrıca kulak ağrısı yaşanabilir. Ameliyattan sonraki 4. veya 5. günde boğazın daha fazla ağrıması alışılmadık bir durum değildir. İyi bir ağrı kesici, soğuk içecekler ve dondurma yatıştırıcı olabilirKanama riskini artırabileceğinden ağrı kesici olarak aspirin, aspirin türevlerini almayın. Ağrı kesici ilaç aldıktan yaklaşık 30 dakika sonra yemek ve içmek daha kolay olacaktır.

Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.

PAYLAŞ

Makalemizi sevdiklerinizi bilinçlendirmek için onlarla paylaşabilirsiniz.

İletişim

Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No:12 Polat Tower Kat:12 Daire:136 Şişli/İSTANBUL
Muayenehane oda numarası : 1203
08:00 - 19:00
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Hızlı Erişim : Kulak Cerrahisi

Copyrights © 2010-2024 Tüm Hakları Arif Ulubil'e aittir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.