page.Name

ANİ İŞİTME KAYBI

Ani işitme kaybı, herhangi bir uyarı olmadan ve belirgin bir sebep olmadan başlayan, 24 saat veya daha kısa sürede gelişen işitme kaybı olarak tanımlanır. İşitme kaybı, orta veya dış kulakta değil, iç kulağın işitme organında (koklea) veya işitme sinirinden kaynaklanır.

Ani işitme kaybı bir kulak burun boğaz acilidir ve mümkün olduğunca tedavisine hızlı başlanmalıdır. Hafif derecede işitme kaybı olan hastalar genellikle iyileşir. Hızlı davranılsa bile bazen işitme kaybı tedaviye yanıt vermeyebilir.

Ani işitme kaybı oldukça yaygın bir hastalık olmasına ve ciddi klinik araştırmaların konusu olmasına rağmen, ani işitme kaybının nedeni çoğu zaman belirlenemediğinden, tedavi her zaman etkili olmadığından, hasta ve doktor için can sıkıcı olmaya devam etmektedir.

Ani İşitme Kaybının Sekonder Nedenleri

Ani işitme kaybı, nadiren Meniere hastalığı (iç kulaktaki sıvı dengesinin bozulması), otoimmün iç kulak hastalığı (vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla iç kulak dokularına saldırması) gibi altta yatan bir tıbbi durumun göstergesi olabilir veya bir denge siniri tümörünün (akustik nöroma) ani büyümesine bağlı ortaya çıkabilir. Tümörler oldukça nadirdir ve MR ile ekarte edilebilir.

Ani İşitme Kaybı Tedavisi

Tedavinin en önemli etkinliği FDA tarafından onaylanmış ilacı kortizondur. Kortizon genellikle ağızdan yaklaşık 2 hafta boyunca azalan dozlar ile verilir.

Son yıllarda uygun durumlarda orta kulağa enjeksiyon yapılması sureti ile de kortizon uygulamak da tedavinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Kulağa uygulanan kortizon, vücuda bir yan etki olmaksızın çok yüksek dozlarda tedavi bölgesine istenen ilacın ulaşmasını sağlar.

Erken dönemde seçili vakalarda hiperbarik oksijen tedavisi uygulaması da faydalı olabilir. Bunun için hastanın yüksek basınçlarda oksijen verebilecek özel tanklara girip burada belli süre geçirmesi, iç kulaktaki oksijen oranlarını arttırarak işitmenin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Ani işitme kaybında süreç belirsiz olmasına rağmen, önümüzdeki en önemli engel zamandır. Tedavi ne kadar geç başlanırsa alınacak sonuç o kadar kötü olacaktır. Birden gelişen işitme kaybı durumunda hekime hızlı başvurmanın önemi yadsınamaz.

Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.

PAYLAŞ

Makalemizi sevdiklerinizi bilinçlendirmek için onlarla paylaşabilirsiniz.

İletişim

Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No:12 Polat Tower Kat:12 Daire:136 Şişli/İSTANBUL
Muayenehane oda numarası : 1203
08:00 - 19:00
Arif Ulubil

Prof. Arif Ulubil, Üst İhtisas, University of Miami, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Nörotoloji ve İhtisası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıklarında tamamlamıştır. Kulak cerrahisi tedavileri sunar.
Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Hızlı Erişim : Kulak Cerrahisi

Copyrights © 2010-2024 Tüm Hakları Arif Ulubil'e aittir.

Bu site MFC Teknoloji tarafından yapılmıştır.