1) Koklear İmplant Değerlendirmesi
Hastaya rutin KBB muayenesi yapılır ve ardından odyometri, otoakustik emisyonlar veya işitsel beyin sapı yanıt testlerinden oluşabilen işitme testi yapılır. İşitme testleri ileri ve çok ileri derecede işitme kaybına işaret ediyorsa, cerrahi fizibilitenin değerlendirilmesi için bilgisayarlı tomografi ve nadiren manyetik rezonans görüntüleme ile radyolojik bir değerlendirme istenir. Hasta bir implant adayı ise, prosedürden önce rutin preoperatif testler yapılır.
2) Koklear İmplant Cerrahisi
Ameliyat yaklaşık iki saat sürer ve genel anestezi altında yapılır. Cerrah koklear implantı cilt altına yerleştirmek için kulağın arkasından bir giriş yapar. Ardından, implant alıcısı takılır ve elektrot dizisi dikkatlice kokleaya yerleştirilir. Ameliyatı tamamlamadan önce implantın düzgün çalıştığından emin olmak için ameliyathanede kontrol edilir ve ilk ölçümler yapılır.
3) Koklear İmplant İyileşme Süreci-Kurtarma
Ameliyattan sonra iyileşme üç ila beş hafta sürer. Bu süre sonunda kulak arkasında küçük bir iz kalır. Bu normalde saçla kaplıdır. Bu süre zarfında hasta normal aktivitelerine katılabilir ancak sistemin dış kısmı bağlanana kadar duyamaz.
4) Dış Parçanın(SES İŞLEMCİSİ) Takılması
Sesi duyabilmek için ses işlemcisinin takılı olması gerekir. Bu, kurtarma işleminden sonra yapılır. Odyolog, özel uygulama yazılımını kullanarak ses işlemcisini hastanın işitme ihtiyaçlarına göre uyarlar ve her elektrotun ayarları, işitmeyi net ve rahat hale getirmek için ayarlanır. Süreç kişiden kişiye değişir ancak beynin bu yeni işitme biçimine uyum sağlaması biraz zaman alır. Çocuklar bu süreçte ailelerinden ve diğerlerinden destek isteyeceklerdir. Ses işlemcisi ayarları kararlı kabul edildikten sonra, ses işlemcisine ince ayar yapmak için yıllık bir kontrol yeterlidir.